Onderdoor maar ook de 1e van de regio en de 3e kringoverwinning

Blijkbaar is het niet zonder reden zaterdag de 13e! En wel om het volgende: gisteren (13 juli dus) stonden 2 vluchten op het programma. Een midfondvlucht vanaf Reims(383km) en een jonge duivenvlucht vanaf Duffel(181km). Op Duffel konden ook ouden mee maar dat telde dus nergens voor dus hadden we ook maar 3 ouden mee die niet echt wat hadden neergezet qua prestaties. Daarnaast 24 jongen mee en 9 ouden (waaronder de 315-Nicole; zie vorige week) en de Jonge Derk (7-352), die moesten de punten toch binnen kunnen halen. Al verliep de inkorving afgelopen donderdag ook al niet vlekkeloos.. compagnon Godfried ging eerst met 5 duifjes op pad richting de vereniging maar kwam al binnen 10 minuten terug met de mededeling: ‘Wanneer het zo moet bekijken ze het maar!’. In de veronderstelling dat hij te laat was voor de inkorving, het was inmiddels 10 voor 8 en de duiven moesten worden weggebracht naar de garage in Wezep als verzamelpunt voor alle verenigingen, zei ik : ‘Nou ja dan maar niet, zet ze maar weer terug.’. Godfried keek een beetje verbaasd dat ik niet pittiger reageerde maar met een glimlach gaf hij aan dat de vitessevlucht voor zaterdag niet telde maar de midfond vlucht wel dus dat we beter nog de duiven bestemd voor de vitessevlucht ook konden inkorven. Dus dat maar gedaan en zo ging de 315 en 3 anderen nog vervroegd de mand in maar….dat we dat net zo goed niet hadden hoeven te doen bleek gistermiddag wel. Het gevoel was ook niet erg goed wat mij betreft: rommelige inkorving, duiven voelden toch anders aan en ja, als je gevoel zegt dan……maar ja, niet naar geluisterd. De gedachte:’het zal wel meevallen, want ze hebben het vorige week toch ook laten zien.’

De duiven gingen om 10.30 uur los in Reims. De hele dag zaten er buien aan de lucht en dat ging de hele dag door, al zou het in de middag minder worden. Nou het wachten begon vanaf een uurtje of half vier. Toen de eerste meldingen van de voorhand kwamen zouden we iets voor 4 moeten zitten om in de top van de uitslag te belanden. Maar niets bleek minder waar, terwijl de tijd verstreek en iedereen duiven kreeg, veelvuldig gemeld via de app, bleef het bij ons stil! En niet zo’n beetje ook. Ons gevoel was dat iedereen al duiven had maar wij nog niet maar toch bleek er een behoorlijk onregelmatig verloop te zijn geweest (6 v/d 18 liefhebbers in de vereniging gingen er onderdoor). Maar goed daar stonden we dan het werd kwart over 4, het werd half 5. Toen was de maat voor ons vol! De telefoon gepakt en oom Gerrit (Grote Gerrit in familiejargon) gebeld. Met dat ik hem met mijn beklag aan de lijn kreeg en hij mij enigszins ‘troostte’, viel de eerste duif op de klep(de 7-369 Big Boss). De tijd gaf aan 16.35 uur! Dit leek af te stevenen op een ‘onderdoortje’ (=niet op de uitslag geklasseerd worden omdat er al 25% van de deelnemende duiven terug is). Dit was ons sinds jaren niet meer gebeurd. Ik kon me het zelf niet meer heugen. Dit werd later ook nog in de vereniging Bevestigd door Gerrit van ‘t Hof: volgens hem kon dit al wel 10 of 15 jaar geleden zijn. Hoe het ook zij het is weer eens een keer gebeurd en dat na een bijna perfect weekend een week eerder. Het kan verkeren…. toch alles terug al waren er 3 op zondag pas thuis.

En toen de jonge duiven nog….de moed zonk me enigszins in de spreekwoordelijke schoenen. De ‘winnaar’ van vorige week (de 012) was thuisgebleven wegens legdrang dus geen gok genomen ook gezien de weersverwachtingen. Gelost om 15.30 uur vanaf Duffel met en afstand van ca. 180km was de verwachting dat er rond kwart voor 6 tot 6 uur duiven moesten zijn. Na het gras verder gemaaid te hebben (het eerste gedeelte had ik voor terugkomst van de midfondvlucht gedaan) begon ik nog even met het vegen van de stoep toen de eerste meldingen van de voorhand (Harderwijk ca. 17.40 uur) binnen kwamen. Dan zouden we hier iets voor 6 uur moeten draaien. Terwijl Godfried met zijn zoontje Ricardo de tijd aan het doden waren door een balletje te trappen voor het duivenhok en ik nog aan het bezemen was verscheen daar met een paar ferme slagen en draaibewegingen een kraswitpen boven het hok. Het kon nog een oude zijn maar de duif liet zien dat ie naar het jonge duivenhok wilde. Terwijl Ricardo dekking zocht achter de heg, begon ik te roepen en gaf aan dat het de 682 was (sinds gisteren ‘Bas’ gedoopt naar de vriend van onze oudste dochter en de ontwerper van deze website). Een product van (wederom) Derkman(08-862; rechtstreeks Gebr. Wolff)  maal de 7-305 (inteelt duivin uit drie zesjes met dochter 12-904). Vorig jaar kwam onze beste jonge duif ook uit dezelfde koppeling!  Maar goed inmiddels was ‘Bas’ over de antenne gelopen en wees de tijd 17.55.15 uur aan met een snelheid van 1247 m/m. Dit bleek later de winnende tijd voor zowel vereniging, kring als regio. Dus de 1e regio en de derdekringoverwinning was een feit (beide keren in regio en kring net voor oom Grote Gerrit met neef Gerrit Jan die een prima 2e plek bemachtigden). Prachtig toch na het debacle van Reims.

Daarna duurde het toch maar liefst 6 minuten voordat nummer 2 kwam de 609 (21e in vereniging)de  eerstgetekende. Ook weer een verhaal(kort): omdat de 012 afviel als 1e getekende (zie bovenstaand) en ik zelf niet kon inkorven (etentje van ouders die 58 jaar(!) getrouwd waren) had Godfried een nieuwe eerstgetekende uitgezocht de 609 (met ladiesring). Toen hij mij dat meldde zei ik nog:’ Nou dat had je niet hoeven doen dat wordt toch niets.’ En zie daar als 2e duif landde ze op het mooi oranje gemaakte plateau van een meter bij een meter bovenop de ren welke dienst doet als valklep, en ik moet zeggen het werkt wel (een kleurtje geven aan de valklep) ze vallen er soms zo recht uit de lucht op. Dus ja het kon niet uitblijven dat Godfried opmerkte: ‘Wie heeft er nu verstand van duiven?!’.

Uiteindelijk 12 van de 24 in de prijzen en vanmorgen zaten er nog 4 van de 5 de nog weg waren dus op dit moment 23 van de 24 terug.

Op naar het volgende weekend met een dagfondvlucht (Chateaudun waarschijnlijk 10 mee) en een jonge duivenvlucht vanaf Bierges (ca. 210km). We zullen zien wat dat brengt maar voor zaterdag de 13e kunnen we persoonlijk stellen: het weekend van de uitersten!