December 2020. De traditionele feestmaand maar dit jaar toch anders dan alle andere jaren sinds mensenheugenis. Volgens de media een unicum dat de (meeste) kerkgebouwen niet opengesteld worden tijdens Kerst. Zelfs in de 2e-wereld oorlog waren er onder de destijds moeilijke omstandigheden ‘gewoon’ kerstdiensten. Dus hoe bijzonder zal 2020 worden! Wie had dat een jaar geleden kunnen denken dat we mondkapjes op moesten in winkels en overige openbare ruimten, geen handen meer mogen schudden en 1,5m afstand moesten houden. Onvoorstelbaar toch. Wellicht voor een aantal onder ons ook wel een verademing straks met de jaarwisseling niet meer het min of meer ‘verplichte’  zoenen en handen schudden met collega’s of andere vage kennissen. Zo zie je maar: ieder nadeel heeft z’n voordeel zoals Cruijff al stelde.
Maar goed nu terug naar onze duiven. Vanavond is de verkoop van onze vereniging (PV de Pelikaan, Oosterwolde (Gld.)) geëindigd op een heel mooi bedrag van ruim € 3500 voor 54 bonnen. Omdat ik als zogenaamde verkoopleider was gebombardeerd kom je zo weer eens op een andere manier in aanraking met verschillende liefhebbers. Zoals o.a. Pierre Faes uit Baarn. Hij belde me een aantal keren omdat zijn bon niet op het afgesproken minimum bedrag stond. Dat is voor dergelijke liefhebbers wel begrijpelijk want zulke goed presterende liefhebbers worden ‘tig keer benaderd vanuit den lande om een bonnetje te schenken en dan moet je ook 1 lijn trekken om scheve gezichten te voorkomen. Toch weer, via dergelijke telefoontjes, leuke contacten kunnen leggen met mogelijke afspraken voor de toekomst. Wanneer je de vraag stelt, in dit geval aan Pierre Faes die al 60 jaar in de duiven zit, wat je het beste kunt doen wanneer je zou willen (her)starten met duiven kwam hij met het volgende.  Deze vraag stelde ik trouwens omdat, zoals wellicht bekend uit een eerder nieuwsbericht van mij, ik me aan het herbezinnen ben op hoe ik in de toekomst met de duivensport om wil gaan. Zijn antwoord was dus: ga naar een goede liefhebber en haal daar een hele ronde laatjes en/of eieren in het najaar want dat kan meestal tegen een schappelijke prijs. Dit moet natuurlijk wel een liefhebber zijn die dezelfde discipline speelt(vitesse, midfond of meer/eendaagse fond) dan jij wilt gaan spelen. Een goed advies waar ik eens goed over na wil gaan denken tijdens mijn ‘sabbatical’. Wellicht heb ik de deur bij het man-vrouw tandem Faes op een kiertje gezet. Ook herintreders kom je tegen, relatief jonge mannen nog van net 40, die soms na een jaar of 15 weer de kriebels krijgen omdat er een collega is die duiven heeft en dan komt automatisch het gesprek weer eens op postduiven met de kriebels tot gevolg. Toch mooi te horen dat dit ook mogelijk is dus zeg nooit nooit wanneer je ooit afstand doet van je gevleugelde vrienden.
inmiddels is voor een aantal onder ons de kweekperiode al weer begonnen. Extra vroeg lijkt het wel want voor mijn gevoel zijn de laatste vluchter net ten einde. Maar ja de tijd vliegt. Zelf zit ik nog met een te groot aantal duiven(ca. 65) terwijl ik terug wil naar ca. 55 stuks. De duiven die er nu nog zitten zij allemaal kweek en/of vliegwaardig. Maar ook hiermee dien je keuzes te maken vooral wanneer je het roer om wilt gooien. Het koppelen heir is gepland voor januari a.s. waarbij de eerste ronde is voorzegd aan een tweetal liefhebbers uit de eigen vereniging. Een ander heeft de eerste eieren al weer onder de duiven liggen en kijkt alweer uit naar de eerste jonkies die dan ternauwernood nog geringd kunnen worden omdat de eerste ringen niet eerder dan 1 januari a.s. uitgeleverd mogen worden. Nou ja, hier blijkt maar weer uit hoe verschillend we met de sport omgaan en dat is maar goed ook. Nog een kleine 3  weken dan is het bijzondere jaar 2020 toch alweer voorbij. Het afgelopen jaar zal zeker als bijzonder jaar op allerlei fronten de geschiedenis boeken ingaan. Rest mij u alvast, ondanks alles, fijne feestdagen en een gezond en sportief nieuwjaar toe te wensen. Dat het Licht van het Kerstfeest een ieders hart en leven mag verlichten!!

Het ga u goed en blijf, voor zover het van u zelf afhangt, gezond!

Gerrit Kolkman

12/12/2020