Het was helaas weer kommer en kwel, althans dat waren de geluiden op social media en in de eigen vereniging. Gisteren (3 juli) was er een africhting voor de jonge duiven geweest vanuit Wijk bij Duurstede (ca. 70km) en er was nogal sprake van verliezen. En wat was de oorzaak. Ook in andere afdelingen bleek het geen onverdeeld succes te zijn: de africhtingsvluchten van de jonge duiven in Nederland. Vanmorgen nog een liefhebber op bezoek gehad die inmiddels 4 van de 22 jonge duiven terug had. Om moedeloos van te worden. Je kunt weer opnieuw beginnen. Dat was ook de reden waarvoor hij kwam: hij had wel belang bij wat extra (late zomer)jongen. Dat is goed gekomen maar met zijn eigen jongen nog lang niet. Op deze manier valt de motivatie van liefhebber en duif weg en met dit soort resultaten wordt er gestopt met jonge duiven spelen om toch nog wat aanvulling voor volgen jaar te hebben. Dus wanneer je nog jongen heb gekweekt : biedt ze na de 1e jonge duivenvlucht aan want dan zijn er heel wat hokken weer leeg of zullen we halfvol zeggen om toch nog enigszins positief te blijven.

Dit jaar, voor mij een jaartje zonder deelname aan de vluchten, heb ik niet het idee dat ik veel gemist heb: inmiddels 5 uitgesteld naar de zondag, 2 vluchten op vrijdag en enkele niet zo denderend verlopen vluchten. Goed dat zal vaker voorkomen maar toch…..is het niet direct het ideale seizoen. Al zullen ook een aantal liefhebbers dit tegenspreken met name wanneer je klinkende resultaten behaalt want er zijn natuurlijk altijd winnaars. Maar waar winnaars zijn zijn er ook altijd verliezers en die zijn er dit seizoen meer en dat in verschillende opzichten. We dienen er namelijk wel voor te waken dat de motivatie zodanig wordt getemperd dat er (nog) meer liefhebbers de module op marktplaats gaan aanbieden omdat ze niet meer verder willen met de duiven. Wellicht is hiervoor de remedie: doe dit niet direct maar anders even voor een jaartje rust. Ik kan uit eigen ervaring zeggen : dat bevalt me tot nu toe prima. Al moet ik wel zeggen dat ik natuurlijk wel benieuwd ben wat er nog aan potentiele prestaties in mijn duiven zit. Maar dat is alleen maar goed weer even de ‘batterij’ opladen, weer op nieuwe ideeën komen en ook een keer op de zaterdag andere dingen doen. Doe dit gewoon wanneer het je allemaal teveel wordt of wanneer je negatieve gedachten en gevoelens krijgt bij je duiven of eigenlijk moet ik zeggen bij de manier van duiven houden want let wel : onze duiven kunnen hier niets aan doen. Wij als liefhebbers bepalen hoe we hiermee en met elkaar om gaan.

Nou weer genoeg stichtelijke woorden. Ik zie er weer naar uit om bij gezondheid volgend jaar te starten. Hoe en wat ga ik nog nader uitwerken maar het moet gebeuren. Voor nu heb ik genoeg aan een drietal eenhoksraces waar ik aan mee doe (en wellicht volgen er nog 2) en ga me dan richten op de nieuwe koppelingen voor volgend jaar met o.a. de Belgen. Kreeg al positief nieuws dat de duiven van Vereyken-Gommers het niet alleen bij hun zelf goed doen maar ook op andere hokken. Altijd leuk om te horen wanneer je van hetzelfde soort bezit. Kijk eens op :  VEREYKEN – GOMMERS – Alle info over hoe wij de duivensport beleven (wordpress.com)

Het ga u goed en geniet van uw duiven.

Tot een volgende keer.