De titel geeft al een divers scala van onderwerpen aan. Ik zal ze 1 voor 1 met u gaan behandelen en doornemen.

REFERENTIES: we beginnen met een positief onderwerp namelijk referenties. Althans referenties kunnen per definitie zowel negatief al positief zijn. Dus in dit kader moeten we eigenlijk stellen: positieve referenties en waarom dan?

In 2017 kreeg clubgenoot Henk Steenbergen uit het vlakbij gelegen Oostendorp een jong op vertoon van een bon die hij in het najaar daarvoor had gekocht op onze tentoonstelling. Omdat ik Henk wat goeds wou doen en ook wel wou weten wat voor vlees we in de kuip hadden met de koppeling  Derkman (08-862; rechtstreeks Gebr. Wolff) x Chantal (12-815; rechtstreeks Wolf-Tijssen) kreeg hij de 351 als duivin en we hielden zelf de 352 (Jonge Derk). Deze duivin (de 351) deed het zeker niet onverdienstelijk bij Henk op het hok zowel als vliegster (enkele kopprijzen ook in groter verband) maar inmiddels ook als kweekster (o.a. de 937 met een 1e van de regio dit jaar). En ook haar nestmaat de 352 deed het bij ons meer dan gemiddeld: zat bij de duifkampioenen en was vaak als eerste terug op het hok. Gisteren (17 juli) kwam Henk na de jonge duiven vlucht vanaf Geel (ca. 160km) naar me toe en zei, terwijl hij voor de 2e keer 1 t/m 5 zat: “Gertie je kent de 351 toch nog wel? Nou, nummer 1 en 2 op de uitslag komen rechtstreeks uit deze duivin.” Nou dat is toch prachtig om te horen daar doe je het voor!  Hiermee heb je toch de duiven waar je naar op zoek bent. Toch is de 352(Jonge Derk) vorig jaar helaas van een vlucht achter gebleven maar dat zijn natuurlijk de risico’s. En een paar weken geleden is een duivinnetje (Derkje) uit de koppeling Derkman x 351 (vader x dochter) van het hok weggebleven (maar daarover strak nog wat meer). Anderzijds nog niet getreurd want dit jaar heb ik hetzelfde koppel weer gezet en het oude baasje Derkman, inmiddels 13 jaar,  bevrucht nog steeds en er lopen alweer een aantal jonkies van rond.

Daarnaast was ook clubgenoot Lammert van Hattem zeer tevreden met de aanschaf die hij van ons had gedaan (20 stuks) : gisteren van dezelfde jonge duiven vlucht had hij 5 v/d 23 in de prijzen waarvan  de eerste 4 van ons hok. Vorige week waren het er 3 v/d 30 waarvan de eerste 2 van ons hok. Dat is toch prachtig wanneer je liefhebbers zo kunt helpen en die dan zo tevreden zijn dat ze alweer een aantal jongen voor volgend jaar bij ons reserveren.

OLR’s (One Loft Races/ Eenhoksraces): zoals eerder gemeld doen we inmiddels mee met 3 OLR´s en wel in Kroatië (KNIN) 10 duiven (met Diesmer Grootkarzijn) en in Portugal (Algarve Great Derby) 6 duiven en Slovenië (Avi Rings Derby) met 6 duiven. De laatste beiden samen met Gerrit Pleiter.

Inmiddels zijn ze in Slovenië gestart met de africhtingen. Hier houden ze, i.t.t. de meeste andere OLR’s , de doffers en duivinnen gescheiden en deze worden ook apart gelost althans bij de eerste africhtingen. Ook van deze africhtingen worden er al lijsten van aankomst gepubliceerd op de website (klik hier voor meer info ) Vanaf een africhting van maar liefst 6km zaten we bij de duivinnen (5 duivinnen in de race) ca. 20e  en bij de doffers 1e (1 doffer in de race) !! Prachtig toch voor wat het waard is. Alleen….toen ik de aankomsttijd (9:30:24uur) vergeleek met de lostijd (9.30 uur) was deze duif (Avi’s Favorite) wel heel erg snel. Omgerekend iets van 15 tot 1600km/uur. Dat kon dus nooit maar het bleef wel staan (zie deze link : Afbeelding africhting 1 AviRingrace.

Waarschijnlijk heeft onze favoriet nog bij de dames in het hok gezeten en is als 1 van de laatste ‘duivinnen’ teruggekeerd want de duivinnen waren daarvoor al om 7:20 uur gelost. Zo kan het verkeren.

Als laatste TEGENVALLERS: na al het ‘opgehemel’ van de stukjes hiervoor nu wat mindere berichten van eigen hok. Bij de jongen (ook bij de aangeschafte Belgen) woedt er een coli-besmetting op het hok. Deze week de jongen niet losgehad maar gistermorgen leek het me weer goed ze toch nog weer een keer in vrijheid te stellen. 2 jongen bleven al in het hok (waarvan er vanmorgen helaas 1 dood lag). 2 anderen bleven buiten op het hok zitten en de rest was gelijk weg aan het rondtoeren alleen zag ik ze niet meer. Na een uurtje ze weer binnen geroepen maar toen ontbraken er nog steeds 6 op het appel (van de 12 die buiten waren geweest).  2 zijn er in de loop van de dag nog teruggekomen (wellicht iets meer gevlogen dan alleen rondjes om het hok) en 2 zaten er vanmorgen op het hok. Dus ontbreken er nog 2. ’s Avonds kom ik thuis vanuit de duivenvereniging, want ik ga nog steeds wel naar de vereniging ook al speel ik dit jaar niet met de duiven, en zegt mijn vrouw: “Nou wat je nu gaat zien zul je niet leuk vinden. De buurman bracht net een dode duif.” En ja hoor, het betrof de 19-329 (Yeti) kampioensduif jong van afdeling 8 GOU in 2019. Aangevreten door de klamper oftewel roofvogel(zie foto). De buurman had haar in de paardenwei achter het hok gevonden. Vorige week al Derkje (zie boven) verloren gegaan van het hok. En zo zie je maar : het leven van een duivencoach gaat niet over rozen.

Laten we anderzijds blij zijn dat de misère het tot het duivenhok beperkt blijft want het kan ook heel anders. Vandaar dat ik onze collega duivenhouders in m.n. Limburg sterkte wil toewensen gezien de watersnoodramp van afgelopen week waar ook hele duivenhokken met duiven en al verloren zijn gegaan.

Tenslotte is, wanneer ik dit type, de laatste eendaagse fondvlucht vanuit Chateauroux (ca.700km) bezig. De liefhebbers die hier nog duiven op mee hebben wens ik veel succes want ze krijgen het niet cadeau. De eerste 2 meldingen zie ik net verschijnen op Compuclub Live en deze zijn van GJ en J Kuiper uit Hoogblokland met 610km en een snelheid van 1024m/m. Succes allen en hopelijk keren de meeste duiven terug.