Morgen (22-9) staat de finale van de Avi rings Derby op het programma(520km). Met nog 5 vd 6 duiven in de strijd zijn de verwachtingen wel enigszins hoog gespannen. Met name 2 duiven van compagnon Gerrit Pleiter zijn goed op dreef (Bigg Trubble en Fox-Wild). We zullen zien en hopen op een eerlijke finale met gelijke kansen welke hopelijk anders verloopt dan de desastreuze finale in Kroatië (Derby Knin): geen duif op dezelfde dag terug, slecht 7 een dag later en daarna in de week erop slechts 16. Waarbij het de vraag was of de laatste 7 duiven wel op eigen kracht zijn teruggekomen( 7 in 10 minuten en 6 dagen later). Onvoorstelbaar: nog 232 duiven van de 248 duiven weg op een finale vlucht van 420km. Hier is iets gruwelijks mis gegaan en dit betekent volgens mij de ‘doodsteek’ voor deze eenhoksrace die net dit jaar voor de eerste maal onder auspiciën van de FCI (internationale duivenbond) viel. Heel jammer. Zelf hebben we ook geen van onze 5 duiven terug gezien. Groter debacle dan dit kon het niet zijn.

Vandaag was de halve finale van de Avi rings derby in Slovenië. Met een afstand van 402km werden de duiven (454 stuks) in het uiterste oosten van Hongarije gelost om 7.15 uur. De aankomsten waren gespreid want de eerste 4 kwamen in ongeveer 1 minuut (vanaf 12.16 uur) waaronder 2 Oostenrijkers(plek 1 en 4) en 2 Nederlanders (Wim Scholten op plaats 2 en Falco Ebben op 3). Toen bleef het ongeveer 3 minuten stil en kwamen er weer 3 duiven. Alles was live in beeld te volgen, dat hebben ze ondanks dat dit de eerste keer is in deze vorm in Slovenië prima voor elkaar. Dit verdient echt een pluim voor de organisatie.

Toen begon dus het wachten op nummer 5 en inderdaad, zoals net al gezegd, volgden er 3 duiven. Je kon zien dat m.n. 1 duif moeite had om te landen want deze struikelde en de andere 2 bleven op de rennen zitten, welke voor de hokken zijn aangebracht, om even bij te komen. 1 ervan liep uiteindelijk toch binnen gevolgd door de andere 2. Maar wat er toen in beeld verscheen gaf me een heel goed gevoel want gemeld werd : Team Pleiter-Kolkman met de 650 oftewel Bigg Trubble. We hadden er namelijk 6 in de strijd waarvan 3 van Gerrit Pleiter en 3 van mezelf. Bigg Trubble is een duif van Gerrit Pleiter dus ik kon meeliften op zijn inbreng. Een prima prestatie (onderstaand de weergave van de eerste 5 duiven met naam, ringnummer, kooktijd, snelheid etc. en de nationale vlag:)

1.
Kurt Pitschmann
12:16:00
1336.58 m/min
2.
Wim Scholten
12:16:55
1332.52 m/min
3.
Falco Ebben
12:17:17
1330.86 m/min
4.
Werner Gratzer
12:17:20
1330.69 m/min
5.
Team P-K – Pleiter-Kolkman
12:20:27
1317.06 m/m

Daarna was het toch een kwartiertje stil, dus nog maar steeds 7 duiven terug in totaal. Daarna kwam er een grotere groep maar toch verliep het wat stroever maar toch wel redelijk mooi verdeeld. Uiteindelijk zaten we nog op plek 32 (Fox-Wild; weer van Gerrit Pleiter, hij doet maar…), plek 86 (Avi Blue;   wel van mezelf) , 145 (Bonte Avi) en 217 (MoMo). Als enige is Avi’s Favorite nog onderweg. Dus we hadden er 5 vd 6 ook nog bij de eerste helft van de duiven die terug waren.
Nou nu op naar de finale op zaterdag 18 september a.s. met nog 2 geplande africhtingen van 40 en 80km er tussendoor. We zullen zien, hopelijk komt de laatste nog terug.

Ook Kroatië (Derby Knin) nadert de finale namelijk a.s. zaterdag 11 september a.s. afstand ca. 400km. Hier nog 5 duiven in de race( Diesmer Grootkarzijn nog 1 en ikzelf nog 4). Afgelopen zaterdag was hier de halve finale vanaf ca. 300km. Hier kwamen de duiven wat massaler aan. Hier zaten we wat verder naarachteren met de 86e positie voor de eerste duif. Ook wat weggezakt in het duifkampioenschap met de 828. Deze stond na 3 races nog 4e maar is nu naar plek 26 gezakt. Hopelijk wordt dit a.s. zaterdag nog weer goedgemaakt. Dit gaat o.b.v. de gemiddelde snelheid per vlucht gedeeld door het aantal vluchten en alleen duiven die aan alle vluchten  hebben deelgenomen doen hier aan mee. Dus 1x ‘missen’ (dus niet mee of te laat terug wanneer het systeem al is uitgeschakeld) betekent geen asduif competitie meer.

Dan is Portugal (Algarve Greatderby) begonnen met de 1e race van 140km (na 3 zogenaamde hotspots). Daar zaten we (Gerrit Pleiter en ik) met de eerste duif op de 123e plek, opnieuw een duif van Gerrit P. Zo lift ik mooi mee op andermans succes 😉. Daar alle 3 terug en hier is de 2e race a.s  vrijdag 10 september vanaf 170km. Hier schrijf ik in een later stadium nog wel over. Ook de taartenvluchten zijn aanstaande (vanaf a.s zaterdag 11 september). Hiervoor heb ik nog 22 jongen zitten die inmiddels ook al 5x zijn afgericht tot Harderwijk. We zullen zien. Hier klok ik niet maar wil deze jongen toch wat ervaring op  laten doen.

tot zover, tot later

Gerrit Kolkman