Nieuwe start in 2019 !

Allereerst wil ik u allen een gezond en gezegend nieuwjaar toewensen en daarnaast veel sportplezier met onze gevleugelde vrienden!

Toch zeg ik het bewust in deze volgorde want zonder gezondheid houden al heel veel dingen op. Hier komen we pas achter wanneer we hiermee geconfronteerd worden. Dan pas blijkt hoe betrekkelijk alles is.

Anderzijds mogen we genieten van alles wat ons gegeven is en dat mag dan ook, in ons geval als duivenliefhebbers of modern gezegd duiven-coaches, zeker ook van onze gevleugelde vrienden.

Velen van ons zijn inmiddels al gestart met het kweekseizoen en hebben zelfs de eerste jonkies van 2019 (veelal geboren in december 2018) alweer geringd. Zover is het bij ons op de hokken nog niet maar ik moet eerlijk zeggen dat het al wel een beetje begint te ‘kriebelen’. Persoonlijk vind ik die afwisseling wel lekker : een half jaar volop bezig tijdens het vliegseizoen en het andere gedeelte van het jaar het ‘stille seizoen’ waarbij alles zo’n beetje in de ‘slow-low’ stand staat: alle doffers zoveel mogelijk bij elkaar in 2 hokken, alle duivinnen in 1 hok, 1 keer per dag voeren en niet meer los. Dit vind ik toch altijd weer een verademing want er zijn ook andere  zaken in het leven die aandacht vergen. Anderzijds vind ik het ook weer prachtig om, meestal rond of net na de feestdagen van december, de koppels op papier uit te zoeken en alvast te dromen uit welke koppels de potentiële kampioentjes gekweekt kunnen worden. Altijd weer leuk om hiervan te kunnen dromen. En zeg nou zelf: ook in de duivensport moet je kunnen (blijven) dromen!

Ook kwam ik er weer achter dat we eigenlijk weer te ‘dik’ in de duiven zitten. Mede door het overlijden van een oom van mij (Eibert Spijkerboer) waarvan ik een aantal duiven heb overgenomen en waarvan er een aantal via internet zijn verkocht. Ook hebben we een goed jaar gehad met de jonge garde met ca. 30 jongen die de eindstreep hadden gehaald. Uiteindelijk treedt dan het luxe probleem op dat na de officiële selectie direct na de vluchten, er toch nog teveel duiven zitten die het eigenlijk allemaal waard zijn om te blijven. Gezien het totale aantal (nog zo’n 80 stuks) moeten er echt nog een paar weg. Dat doe ik dan via de bekende paden als  duivenmarktplaats en marktplaats en ik kan zeggen dat er voldoende belangstelling is ondanks dat je denkt dat de meeste andere liefhebbers ook ‘vol’ zitten. Maar niets blijkt minder waar want iedereen blijkt toch op zoek naar ‘beter’. Al blijkt dit vaak ook een illusie want als je het aantal verkopingen ziet zijn het allemaal goede duiven en kampioenen …. er vanuit gaande dat iedere liefhebber droomt van dat ene duifje wat het gaat maken, de witte raaf, het mirakel, de kampioen.  Helaas zijn er dan, hoe kan het ook anders, ook veel teleurstellingen.

Het is uiteindelijk ook nog eens zo dat wanneer je van 10 aangeschafte duiven er 1 redelijk bruikbare van overhoudt je al spekkoper bent. Want zo zijn nu eenmaal de feiten.

Terugkomend op de aantallen die wij nog op de hokken hebben zitten (ca. 80) kunnen er er zeker nog wel een stuk of 15 weg maar welke want je hebt ze niet voor niets laten zitten als het goed is. Ook refererend naar onze leus : ‘More with less’ (zie ondertitel op onze website) beleven we meer plezier aan minder duiven maar daar dien je je dan wel aan te houden anders heeft een dergelijke leus ook geen zin. Voorwaarde is wel dat alleen duiven worden aangeboden waarvan duidelijk was dat ze konden blijven op eigen hok wanneer er geen sprake was van een overtal. Voorzichtig zetten we bij regelmaat enkele duiven te koop (zie tabblad ‘Te koop’). In de hoop en verwachting dat iemand anders er wat mee kan tegen een niet al te hoge prijs. Zo kun je elkaar toch weer helpen en kan het ook een stukje reclame zijn wanneer iemand met je duiven slaagt. Ook de betreffende duif profiteert ervan omdat deze volwaardig mee kan draaien tijdens het seizoen hetzij als vlieger of kweker. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.

Nou ik ga afsluiten en zou zeggen: veel succes met de kweek die al gaande is of gauw komen gaat, Probeer de juiste match te vinden en hou het hierbij simpel door goed x goed te koppelen al kun je het woord ‘goed’ op verschillende manieren interpreteren en past bij het woord ‘goed’ per hok een ander niveau maar dat is niet erg als de vooruitgang maar wordt nagestreefd. Dit is anderzijds niet zo simpel als een optelsom van 1+1 = 2 want in de praktijk blijkt 1+1 nog wel eens op een 1/2 of 1/4 uit te komen.

Tot de volgende keer waarbij ik het eens over de steeds toenemende populariteit van de eenhoksraces wil hebben: vormt dit het duiven houden van de toekomst?!