Kweektijd en een-hoks-races

De koppel- en kweektijd is volop bezig in postduivenland. Ook hier begint het enigszins te kriebelen. De koppeling staat voor volgend weekend gepland.

Alleen, en dat doe ik de laatste jaren steeds vaker, werk ik vooraf weinig meer op papier uit en hou ik het simpel en eenvoudig. Gewoon goed nadenken: welke koppels deden het de afgelopen jaren goed v.w.b. de kweek en zijn voor herhaling vatbaar, welke jonge talenten zijn erbij gekomen en welke lijn zou je hier mee uit willen zetten en welke koppeling wil je graag en is voorheen nog nooit gezet. Bij dit laatste ga ik zelf altijd na van zijn er broers/zussen van een bewezen koppel die ook tegen elkaar gezet kunnen worden. Daarnaast is het altijd goed om bewezen lijnen voort te kunnen zetten door inteelt toe te passen. Dit kan heel nauwe inteelt betreffen (vader/moeder x dochter/zoon) puur en alleen om de goede genen van een bewezen lijn, waar toch al duiven op leeftijd beginnen te komen,  te verankeren. De nazaten hiervan dienen dan weer voor een volledige kruising wellicht met een ingeteelde duif uit een andere bewezen lijn.

Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk ronden jonge duiven uit bewezen doffers en duivinnen te halen. Deze kunnen onderling (eventueel per ronde) gewisseld worden. Liever meer jongen uit een select groepje bewezen kwekers dan 1 ronde uit b.v. 4x zoveel kweekkoppels.! Hier kun je echt een slag mee maken en ook slaan. We zullen dit jaar weer zien wat het gaat worden met toch maar liefst 15 ‘kweek’  koppels. Eigenlijk veel te veel maar dit is mede veroorzaakt door overname van een aantal duiven van wijlen oom Eibert Spijkerboer. Ook deze duiven (4 koppels) zijn hierin meegenomen.

De eenhoksraces

Tenslotte nog iets over de eenhoksraces die steeds meer, ook internationaal,  in populariteit toenemen. Zo ook die in Zuid Afrika waar ze nu volop bezig zijn. Zie de link : SAMDPR De eindvlucht is op zaterdag 2 februari a.s.. Ook is er voldoende Nederlandse inbreng. Neem er eens een kijkje zou ik zeggen toch altijd leuk, althans dat vind ik zelf. om de resultaten te volgen van de deelnemende Nederlandse duiven en je eigen favorieten. De internationale duivensport neigt toch steeds meer deze kant op te gaan: gaan we straks allemaal ploegen vormen om een aantal duiven in te sturen naar verschillende een-hoks-races en gaan we dan meerdere keren op reis om eindvluchten bij te wonen. Ook op deze manier kun je internationale naam en faam opbouwen indien dit je doel en streven is.  Je hoeft maar voor een klein gedeelte in het jaar te kweken en zodra de jongen gespeend zijn worden ze verdeeld over verschillende internationale een-hoks-races. Het geld wat je voor de inzet betaalt wordt goedgemaakt doordat je voor de rest van het jaar niet meer hoeft te voeren en niet aan de vluchten hoeft deel te nemen. Zover is het nog niet maar ook de duivensport beleving verandert al  willen we als  duivenmelker ook graag zelf onze duiven ‘coachen’. Dat moet wat mij betreft ook nog maar even zo blijven al zit ik zelf ook serieus te denken om een keer aan zo’n eenhoksrace deel te nemen. Wie weet wat het nog wordt.

Als laatste wil ik nog even melden dat er nog een doffer en duivin rechtstreeks Arjan Beens wordt aangeboden (via Marktplaats en  Duivenmarktplaats). Deze bied ik aan namens hok Nanne Wolff/ Gebr. Wolff. Kijk wanneer u geïnteresseerd bent ook even op de pagina ‘Te Koop’.

Aflsluiter

Gistermiddag een prachtige en goed verzorgde feestmiddag gehad van de Regio, De laatste keer in deze samenstelling want het spelverband Regio verdwijnt dit jaar. Wel wordt er nog steeds in regioverband gevlogen maar geen feestmiddagen, huldigingen en koud- en warmbuffet meer. Veel inzet is getoond door het bestuur welke gisteren ook als laatste keer in deze hoedanigheid optrad. Maar blijkbaar is het mooi geweest wellicht mede veroorzaakt door de landelijke lijn die is uitgezet door de NPO waarbij de landelijke lijn prefeleert.

Goed het lijkt me weer voldoende voor deze keer tot de volgende bijdrage.