Het is inmiddels al weer maart en over een kleine maand staan de eerste africhtingsvluchten al weer op het programma. Bij ons zitten de vliegduiven nog op jongen waarvan de eersten net gisteren (7 maart) geringd zijn. Dus dit jaar zijn we er niet echt vroeg bij. Op zich was het bevruchtingspercentage goed te noemen, na een paratyfus kuur en enting, maar toch kwamen er een aantal jonge duiven niet uit het ei/ waren afgestorven. Daarnaast de gebruikelijke afvallers middels enkele vechtpartijen doordat enkele duiven verkeerd vliegen. Enerzijds zeer jammer want er gaat weer een potentieel kampioentje verloren anderzijds zie ik graag dat duiven fel zijn op hun vak dus territorium. Geeft een goede binding op het hok en met name op het broedvak.

Gisteren ook voor het eerst een hokje vliegduiven losgelaten. Deze waren sinds half september niet meer los geweest om zoveel mogelijk schade door de roofvogel beperkt te houden en het is gemakkelijk qua verzorging. Maar ja het moet weer een keer gebeuren want wanneer je te laat start is de kans op scheefvliegen heel groot. Het gaat dan te geforceerd waardoor de spieren overbelast worden. Extra magnesium preparaten kunnen dan nog wel eens hun werk doen. Ook het gevaar dat er toch nog 1 (of meerderen) aan de roofvogel ten prooi vallen blijft natuurlijk groot en wanneer er dan nog jongen in de nestschaal liggen die zichzelf nog niet kunnen redden  vormt dit een extra risico.

We hebben al wel jongen vliegen(heel voorzichtig) namelijk 12 stuks van Wietse Potijk (dit was vorig jaar goed bevallen zie Yeti, dus maar weer een investering gedaan). Hij bood trouwens zijn hele eerste ronde aan (ca. 40 stuks) maar zover ben ik niet gegaan al zat ik er wel over te twijfelen want je kunt beter een groot aantal van een bewezen hok halen dan overal en nergens een 1 duifje van verschillende hokken. Ik ben er van overtuigd dat je met het eerste grotere sprongen maakt. We zullen zien wat ze dit jaar gaan doen.

Maar nu eerst de jongen groot zien te krijgen zonder dat er oude vliegduiven verloren gaan door de klamper.

Succes allen weer met de voorbereiding van het nieuwe seizoen!

Combinatie Kolkman