Zoals in een eerder nieuwsbericht reeds gemeld doen WE dit jaar, na een  onafgebroken ´traditie´ van 46 jaar(!) niet mee met de wedvluchten. Laat ik met het persoonlijk voornaamwoord, vetgedrukt en in hoofdletters weergegeven beginnen: WE wordt straks (einde van dit seizoen) namelijk enkelvoud. Ondergetekende heeft namelijk besloten met ingang van volgend seizoen zelfstandig verder te gaan. Compagnon Godfried de Kleine heb ik hierover vorige week ingelicht en gaf zijn akkoord. Hij gaat samen verder met zoontje Ricardo(10 jaar) waarschijnlijk onder de naam G. & R. de Kleine. Natuurlijk blijft hij en Ricardo welkom ook voor het uitwisselen van duiven want daarvoor ken ik hem al te lang (vanaf 1974!) en altijd is hij (Godfried of bijnaam Frietje) op de een of andere manier bij de duiven betrokken geweest.

Toch heeft deze keuze te maken met de andere manier van postduiven houden en beleven waar ik al een tijdje naar op zoek ben. Hier moet je zelf je lijn in kunnen trekken dus vandaar de ‘ontbinding’ van de combinatie.

Daarbij had ik me een aantal keuzes voor ogen gesteld:

  1. Helemaal stoppen ( geen optie)
  2. Met minder duiven meer plezier zien te verkrijgen waarbij alle vluchten (t/m eendaagse fond) worden gespeeld
  3. Idem aan 2. waarbij er wordt deelgenomen aan een aantal eenhoksraces (OneLoftRaces=OLR’s) met gedeeltelijk of niet deelnemen aan de wedvluchten.

Hiervoor heb ik me zelf bij goede gezondheid 1 jaar gegeven zie het als  een soort ‘sabbatical’ of m.a.w. even een jaartje er tussen uit. Daarnaast had ik voor mezelf altijd nog een onvervulde ‘wens’ om ooit nog eens bij een goed spelende Belgische liefhebber niet 1 of 2 twee duifjes aan te schaffen maar een zodanig aantal dat je ook een goed idee hebt en krijgt van de kwaliteit van de betreffende duiven.

Nadat ik afgelopen najaar het aantal aanwezige duiven tot de helft had teruggebracht, wat me direct uitstekend beviel omdat je minder tijd nodig hebt voor de totaal verzorging maar meer voor de juiste dingen op het hok, ben ik op zoek gegaan of er ergens een Belgische liefhebber was die jonge duiven (2021) aanbood. Na wat zoekwerk kwam ik op Duivenmarktplaats.nl een advertentie tegen van ca. 25 jonge duiven speenklaar in april van de 3e ronde aangeboden door de combinatie Vereyken-Gommers (klik op de naam voor hun website) uit Schilde bestaande uit de man-vrouw combinatie Marc Vereyken en Maria Gommers. Beiden gepensioneerd met toch al heel wat palmares op hun conto. Waaronder enkele nationale kopprijzen met hun ‘Barny’ en ‘Mr. Tulle’ (zie foto’s) twee volle broers die gezien hun prestaties uit het juiste hout gesneden te zijn. Ook deze combinatie heeft op hun beurt weer bij de beste liefhebbers geïnvesteerd om zo op het hoogste niveau te blijven te presteren o.a. Hok Vercammen, Louis Stabel & Zn., Huub Hermans, Hooymans, Andreas Drapa  (Dtsl.) met zijn Pokerface en Skyfighter etc.

Afijn, na contact te hebben opgenomen kwam de deal tot stand: 15 jonge duiven + 1 gratis zouden van het hok in Schilde (nabij Antwerpen) naar Oosterwolde verhuizen. Afgelopen vrijdag (GoedeVrijdag) was het zover. Met vrouwlief op weg naar België ondanks de corona maatregelen want we moesten een zogenaamde ‘Verklaring op eer’ bij ons hebben waarop moest worden aangegeven voor wat en hoelang we in België zouden moeten zijn. Na een tussenstop in Lage Zwaluwe voor een wandeling nabij de Biesbosch reden we door naar Schilde wat vandaar uit nog ca. 65km was. In Lage Zwaluwe (mooie naam trouwens) kon ik sowieso 1 duivenmelker ontdekken:  P. Nouw stond namelijk op het naambordje aan een woning met een afbeelding van een postduif en later zag ik achter de woning het duivenhok staan.

Onderstaand enkele foto’s van het bezoek bij Marc Vereyken & Maria Gommers (bij de hokken/ overhandiging van de jongen(met koffie en vlaai)/ de jongen in de mand richting Oosterwolde en thuis in Oosterwolde in de ren

Uiteindelijk kwamen we tegen 14.45 uur bij de familie Vereyken-Gommers aan waar we zeer hartelijk ontvangen door Marc en Maria. Omdat we de corona maatregelen in acht dienden te nemen bleven we buiten op het terras onder de parasol maar de pret was er niet minder om. Na een kort hokbezoek en 2 koffie met evenvele overheerlijke Belgische vlaaien naar binnen te hebben gewerkt werden de duiven overhandigd. Marc vroeg of ik er problemen mee had dat het geen 16 maar 18 jongen zouden worden. Dit vond ik niet erg, gaf ik hem aan maar ik heb er geen geld voor bij me. “Maar nee manneke”,  liet Marc me weten, “deze moogt ge er gratis bij bekomen.” Nou zeg daar maar eens nee tegen. Tevens had hij nog een bonus namelijk: er was een jonge duif gewond geraakt (schaafwond en gebroken poot; geen wonder want hun eigen jongen van de 1e ronde vlogen bijna 2 uur achtereen waar we getuige van waren toen we ze hoog boven de huizen zagen vliegen gedurende de tijd dat we er waren) met goede afstamming. Hij kon er zelf niet meer wat mee maar ik mocht deze indien gewenst ook meenemen. Ook daar zei ik geen nee tegen dus uiteindelijk kregen we 19 duiven mee terug naar huis waarbij de gewonde duif in een apart mandje werd gezet die we ook mochten meenemen en behouden. Gezien de gulle gebaren van hun kant heb ik toch maar een kleine fooi gegeven want er kwam steeds meer bij. Zo op eerste gezicht denk ik dat ik er 2 duivenvrienden bij heb gekregen echt 2 ´mensen-mensen´ die anderen wat gunnen en ook niet te beroerd zijn om iemand van de juiste adviezen te voorzien want ook die kreeg ik gratis mee. Met een volle buik gingen we tevreden en voldaan de terugreis aanvangen. Een vriendschap was geboren wat wil je nog meer…. De jonge duiven worden allen rechtstreeks ingezet voor de kweek dus er is nog even geduld nodig om te zien welke kweekwaarde er in deze duifjes zit maar de basis is goed (zie enkele afstammingen). Het balletje ligt nu bij mij: eerst gezond proberen te houden en dan ….kweken maar. Ik ben benieuwd en ik zou haast zeggen u/jij ook ??

Ik wens u goede Paasdagen,

Gertie Kolkman

Een afstamming

En nog 1