Nou het is me het weekje wel met temperaturen in de dubbele cijfers onder nul. Dat is voor Nederland al even geleden. Waar jaar op jaar de warmterecords in de zomer sneuvelden leken de winters ook steeds meer te verdwijnen maar niets is minder waar. Zo kan Nederland zich weer van de andere kant laten zien: opeens lijkt iedereen de schaatskoorts weer te pakken te krijgen en wordt er al weer volop gespeculeerd over het feit of ‘de tocht der tochten’ weer doorgang zou kunnen vinden. De weermannen en -vrouwen draaiden weer overuren omdat ze in elk praat- en nieuwsprogramma hun visie dienden te geven over de Elfstedentocht. Het moest gewoon doorgaan dus werd het door menig weerdeskundige uiteindelijk afgedaan met: “Ja, ja, hij gaat er komen….”  om maar van alle ‘gezeur’  af te zijn. De mensen willen toch niets anders horen dus dan maar meewerken en zeggen wat de mensen willen horen.

Hoe vaak maken we dit ook niet mee in onze geliefde duivensport. Om zoveel mogelijk de rust proberen te bewaren worden er vaak geen besluiten genomen terwijl het wel dient te gebeuren met als motto: “Het is altijd toch goed gegaan dus waarom veranderen.” Helaas leeft dat nog teveel in ons behoudende duivenwereldje. Maar we weten allemaal: stilstand is achteruitgang en achteruitgang leidt tot berusting en gelatenheid en uiteindelijk tot weerstand tegen alles wat anders moet. Durf mee te gaan in de tijd met alle bijkomende ontwikkelingen en pas het toe o.a. automatisch doormelden van geklokte duiven naar de website van de rekenaar zichtbaar voor alle deelnemers en andere belangstellenden mogelijk aangevuld met informatie over duif en liefhebber, divisie spel met promotie/degradatie, competities o.b.v. verenigingen of kringen onderling, adoptieduiven competitie voor belangstellenden/ex-liefhebbers zonder duiven maar die wel graag actief mee willen doen etc. en zo is er vast nog meer te bedenken. Denk mee zou ik zeggen.

Op eigen hok zijn vanavond (12-02-2021) de eerste eieren van de 2e-ronde gelegd. Dit is wel oppassen geblazen gezien de lage temperaturen maar meestal voelen de duiven dit zelf heel goed instinctief aan en gaan op het eerste ei broeden. Toch is dit niet altijd het geval dus let wel op, de ene duif is de andere niet. Van de 1e ronde moeten de eerste jongen nu zo langzamerhand uitkomen. Van deze ronde zijn al 7 koppels eieren naar clubgenoot Gerrit ten Hove gegaan. Hij wou 1 koppel meer maar deze (de 354 x009) had helaas 2 schiere eieren dus moet hij wachten op de 2e ronde. Ook clubgenoot Lammert van Hattem had 20 jongen ‘besteld’ van de 1e ronde maar het lijkt erop dat dit niet gaat lukken omdat er toch wat koppels schier waren  en 2 koppels niet hadden gelegd. Maar goed dat komt straks wel in orde. Zoals wellicht bekend gaan we dit jaar niet meedoen met de wedvluchten (zie voorgaande berichten) maar richten we ons op de kweek met bijbehorende verkoop, gaan deelnemen aan een (aantal) eenhoksrace(s) en gaan ons verder ‘bezinnen’ hoe we verder willen. Daar heb ik inmiddels al wel een vrij duidelijk beeld bij maar daarover in een volgende ‘nieuwsflits’. 

Wees wat attenter in de hokken door de waterbakken ’s avonds weg te nemen (tenzij je in het bezit bent van een verwarmingselement onder de waterpotten) en ’s morgens weer met vers water te vullen dit scheelt toch een heleboel werk en voorkom je kapotgevroren waterbakken. Indien mogelijk (vooral wanneer er eieren en/of jongen in de schaal liggen) kom dan wat vaker tussendoor op de hokken of de jonkies nog wel onder de ouderdieren liggen en niet per ongeluk naast de nestschaal zijn komen te liggen want dan is de kans van overleven wel heel gering. Zo dien je als goed duivencoach je kolonie te verzorgen en te begeleiden.

Goed weer genoeg voor deze keer met als laatste opmerkingen dat er nog enkele jongen uit de 2e ronde te koop zijn. Zie hiervoor de menukeuze ‘Te Koop. Belangstelling? Neem dan even contact op per mail of telefoon dan komen we er altijd wel uit. Ook wanneer u nog op zoek bent naar een begeleiding op het gebied van voeding, verzorging, training en wedvluchtbegeleiding stuur dan even een mail, Whatsapp’je of bel even. Voor een geringe vergoeding kan dan, afhankelijk van uw specifieke situatie, een schema worden opgesteld die kan dienen als handvat voor de verzorging en begeleiding van uw postduiven. Ook dit dienen we binnen de duivensport veel meer te omarmen: de kennis delen aan diegenen die hierom vragen; en niet bang zijn dat het eigen belang hier teveel mee om het spel komt te staan. We zijn  namelijk niet alleen op de wereld en moeten er ook samen wat van proberen te maken. Schroom dus niet en neem contact met me op wanneer je wat hulp en/of een andere blik op de duivensport nodig denkt te hebben.

Tot een volgende ‘nieuwsflits’.